Lyxig Lunch! Recept på stekta chili och vitlöksräkor

När jag var i Portugal i höstas så åt jag en rätt jag aldrig glömmer. Det var stora räkor stekta i vitlök, chili och citron. Det låter kanske ganska simpelt men det är något jag aldrig glömmer, att få suga upp vitlöksoljan med ett vitt bröd och pimpla mängder av iskall sangria på en uteservering. Nu har jag gått och drömt om dessa räkor så länge så jag bestämde mig för att efterlikna denna semesterrätt och helt ärligt så blev det lika gott! Dock saknades sangrian men jag tänker definitivt laga denna rätt i sommar igen och då servera den med ett vitt kallt vin eller sangria! Så här är receptet och jag lovar er att denna rätt är en dröm! 

 

Stekta vitlöks och chiliräkor

 

1 påse råa frysta jätteräkor (500 gram med skal)

1 stor vitlöksklyfta

1 halv röd chili

Ett knippe persilja

1/2 dl vitt vin

1/2 citron

Smör

Salt och peppar

 

Börja med att skala räkorna, gör det när dom är halvfrysta för då är skalet lättare att få av utan att räkan går sönder. Hacka sedan vitlök, chilin och persilja. 

Smält smöret i en het panna och fräs vitlöken och chilin. Häll sedan på räkorna och stek dem tills de blir rosa och "krullar" ihop sig. Salta och peppra. Häll på vinet och citronen och låt det koka in tills cirka hälften av vätskan återstår. (Denna sås är ljuvlig att doppa brödet i!) 

Lägg upp räkorna på en tallrik och strö över persiljan. Servera med citron, bröd och en sallad på ruccola och rostad paprika. En tugga av detta och du är i himmelriket!






Sista bilden är från Portugal!
Mat