Världens godaste höstdessert

 
Romflamberade äpplen med karamelliserad rosmarin, rostat havrecrumble, kolasås med flingsalt och vaniljglass.
 
Jag älskar att experimentera i köket och idag var jag extra sötsugen så jag kombinerade ihop en dessert som jag satte i mig till lunch. Såhär på vintern har jag väldigt svårt att vara hälsosam. Jag skyller på att min kropp behöver lite extra fett för att hålla mig varm. När jag smakade den här efterrätten dog jag lite och kom till himlen, den var så god!! Dessutom var den super lätt att göra så detta receptet vill jag gärna dela med mig av. Jag lovar, ni kommer älska det. 
 
Receptet är till en person
 
Havrecrumble:
30 g smör
2 tsk råsocker
1/2 dl havregryn
2tsk mjöl
 
Nyp ihop ingredienserna och smula ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 5 min i 230c tills crumblet är gyllenbrunt. 
 
Kolasås:
1/4 dl strösocker
1/4 dl grädde
Liten klick smör
Havssalt
 
Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på grädden och rör tills du får en jämn sås. Rör ner smör och havssalt. Servera varm!
 
Romflamberade äpplen med rosmarin:
 
1 fast och syrligt äpple.
1 tsk smör
1 tsk socker
Några kvistar rosmarin
1 tsk mörk rom
 
Skala äpplet och skär det i lagom stora klyftor. Stek på högsta värme i smör och strö över sockret och hackad rosmarin. Låt det karamelliseras en stund och häll sedan på rommen och tänd på. Servera direkt. 
 
Lägg äpplerna i botten av en tallrik och toppa med vaniljglass. ( Jag föredrar hägendaz vanilj. ) Häll över kolasåsen och strö över crumblet. Dekorera med några kvistar karamelliserad rosmarin. 
 



 
Jag är inte ett jättestort fan av kanel och äpplen, jag tycker det finns godare kryddor att matcha med till exempel rosmarin som tyvärr är väldigt underskattat i desserter. Men doften som sprider sig i köket när man steker äpplena i smör, socker, rosmarin och rom är oslagbar.  Sedan tycker jag att det är ett måste att tillsätta lite salt i kolasåsen, utan det kan det lätt bli lite barnkalas över den.
 
/ Filippa
Mat