Dish of The day

Rostad palsternackssoppa med vitlök och päron toppad med hasselnötsolja. Serveras med en fikon och chévre toast.

Idag bjöd jag Pontus på lunch och jag lagade en mustig höstsoppa. Torsdag brukar väl vara soppdag? Om ni vill ha receptet kommer det här:

2 personer:

4 palsternackor
2 päron
4 vitlöksklyftor
Några kvistar rosmarin
Salt och peppar
Olivolja
1 1/2 dl vit vin
5 dl grönsaksfond
1 1/2 dl grädde
Ev mjölk
1 näve hasselnötter
Två msk rapsolja
1 fikon
Några skivor chévre
2 skivor surdegsbröd

Skär palsternackan och päronet i bitar och lägg de på en plåt tillsammans med vitlök, rosmarin och olivolja. Salta och peppra och rosta i ugnen på 250 grader tills palsternackan är mjuk och har fått färg.
Medans det rostar i ugnen, koka ner vinet till hälften i en stor kastrull. När vinet har reducerat, tillsätt fonden och grädden och låt det koka utan lock ca 10 minuter. Häll sedan ner grönsakerna och päronet och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Om soppan är för tjock, späd med lite mjölk tills den får den konsistens du föredrar.

Hacka hasselnötterna fint. Stek dem i oljan tills nötterna är gyllenbruna. Tillsätt lite salt och toppa sedan soppan med oljan och nötterna.

Varva fikon och getost på en skiva rostat surdegs bröd och ringla över balsamvinäger och olivolja. Servera till soppan.

Smaklig måltid!
Kram Filippa